Högskolan för design och konsthantverk

Kalender

mar
3
Öppna föreläsningar

I samarbete med Röhsska musset, Dennis Kanter: Refugee Housing Unit

Refugee Housing Unit är ett husprojekt med syfte att förbättra boendeförhållandena för människor som tvingas bo i flyktingläger genom att erbjuda alternativ till de tält som oftast är det enda som står till buds. 

Projektledaren Dennis Kanter, tidigare student vi HDK, berättar och det fleråriga arbetet från idé till färdig produkt. Projektet drivs i samarbete med IKEA Foundation och FN:s flyktingkommisariat UNHCR och har nominerats till både World Design Impact Prize och Design S.
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Röhsska museet och Svensk Form Väst.

Fri entré, först till kvarn. 

Tidpunkt: 
18.00-19.00
Plats: 
HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg
mar
6
Öppna föreläsningar

Näckrosseminarium: Hur bygger man egentligen konsthögskolor?

Hur bygger man konsthögskolor i en tid av snabb förändring av konsten? Skolmiljöer som ska vara slutna och möjliggöra utbildning och personlig utveckling – och samtidigt öppna mot samhället och publiken. Som ska främja kreativitet – och forskning. Som ska vara öppna och möjliga att förändra och utveckla – och samtidigt ge nödvändigt motstånd.

Dessa frågor är grundläggande vid diskussioner av en etablering av Akademin Valand och HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk inom ett kommande Campus Näckrosen.

Diskussionen inleds av professor Maria Lantz, rektor för Konstfack i Stockholm och arkitekt Gert Wingårdh.  

Näckrosseminarierna aktualiserar viktiga aspekter av den campusutveckling som pågår i området runt Näckrosdammen där man projekterar ett nytt universitetsbibliotek, en samlad humanistisk fakultet och planerar för en samlokalisering av hela den konstnärliga fakultetens verksamheter. 

Tidpunkt: 
13.00-16.00
Plats: 
Gamla Hovrätten, lokal T 307, Olof Wijksgatan 6, Göteborg