Kalender

Aktuellt

Kalender

jan
29
Öppna föreläsningar

Jorge Manilla, smyckeskonstnär: "Vackra knytnävsslag"

Jorge Manilla har ett professionellt förflutet som boxare och slaktare och hans smycken utrycker ofta en våldsam råhet – vackra knytnävsslag som träffar betraktaren i solar plexus. Genom att skapa smycken undersöker Jorge Manilla sin omvärld; religion, känslor, relationer och meningen med livet. Manilla kommer ursprungligen från Mexico men bor i Belgien, där han arbetar som lärare på Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen och forskar inom ämnet ”Other Bodies”.

Föreläsningen, som hålls på engelska, arrangeras av Smyckekonst HDK, i samarbete med Galleri Four – där en utställning med Jorge Manillas smycken pågår 23 januari – 21 februari.

Välkomna!

Tidpunkt: 
16.00-18.00
Plats: 
Sal 310, HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg
jan
30
mar
29
Utställningar

Vårsalongen 2015

Fem konstnärer som gått eller går på HDK har verk med på Vårsalongen 2015 på Liljevalchs i Stokcholm. Lisa Andersson Andersson och Eva Fluur Jonson, Keramikkonst avancerad nivå, Maja Michaelsdotter Eriksson, Textilkonst grundnivå, Ossian Gustavsson, tekniker HDK Stenebys metallverkstad och alumn Järn & stål/offentlig gestaltning samt Per Ingvad, alumn möbeldesign HDk Steneby.

Mer info om de fem verken på Vårsalongen:

 

Tidpunkt: 
Plats: 
Liljevalchs konsthall, Djurgårdsvägen 60, Djurgården, Stockholm
feb
9
Öppna föreläsningar

Kerstin Wickman om 80-talets konsthantverk och form

Som en del i en serie föreläsningar om det samtida konsthantverkets och formens historia föreläser Kerstin Wickman om 80-talet.
Kerstin Wickman är journalist, författare och professor vid Konstfack, Stockholm.


Föreläsningen arrangeras av HDK i samarbete med Kulturhuset Blå Stället. Fri entré

Tidpunkt: 
17.00-19.30
Plats: 
Stora salongen, Kulturhuset Blå Stället, Angered
feb
10
Öppna föreläsningar

Bilderboksskaparna Harriët Van Reek och Kitty Crowther

Föreläsning med konstnärerna och bilderboksskaparna Harriët Van Reek från Holland och Kitty Crowther från Belgien. De är aktuella med utställningen ”Det var fyra gånger... Harriët, Eva, Kitty, Nadja” på Nordiska akvarellmuseet, med vernissage 8 februari.  

Föreläsningen ges i samarbete med Nordiska akvarellmuseet. Mer info om utställningen på Akvarellmuseets hemsida.

Välkomna!

Tidpunkt: 
13.00-14.30
Plats: 
Sal 310, HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg
feb
18
Öppna föreläsningar

Föreläsning i samarbete med Röhsska: Designskribenten och inredningsarkitekten Hedvid Hedqvist om Estrid Ericson, Josef Frank och världen

I anslutning till utställningen Mistress of Modern på Röhsska museet föreläser designskribenten och inredningsarkitekten Hedvig Hedqvist om Svenskt Tenns historia. Hedvig Hedqvist är författare till en rad böcker i designhistoriska ämnen och arbetade i sin ungdom som praktikant till Estrid Ericson på Svenskt Tenn.

Föredraget arrangeras i samarbete med Röhsska museet och Röhsska museets vänner. Fri entré men antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller.

Tidpunkt: 
18.00-19.00
Plats: 
HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg

Kalender pågående

jan
20
jan
28
Utställningar

NU – Fyra HDK-alumner på Konsthantverkarna

Helena Engarås, Karin Gyllerfelt, AnnaKarin Haag och Yan Feng Zhang är alla nyutexaminerade konsthantverkare från HDK. Till om med den 28 januari ställer de ut sina arbeten inom keramik-, smyckes- och textilkonst på Konsthantverkarna i Stockholm.
 Samordnare: Mia E. Göransson.

Utställningen recenscerades av Petter Eklund i DN den 19 januari:
”Nu är det som gäller, nyhetens hetta, ögonblicket, tillfället. NU är också titeln på Konsthantverkarnas utställning (till och med 28/1) av fyra nyutexaminerade konsthantverkare från HDK i Göteborg: Helena Engarås, Karin Gyllerfelt, Anna-Karin Haag och Yan Feng Zhang. De fyra borrar sig in i materialens världar med nyfikenhet och forskaranda. Det kavlas, etsas, viks, rullas, slipas och tvinnas lika intensivt som lågmält, finurligt och vackert. Precision vibrerar mot slumpens duchampska frihet.”

Mer info: konsthantverkarna.se

Tidpunkt: 
Måndag - fredag 11-18, lördag 11-16.
Plats: 
Konsthantverkarna, Södermalmstorg 4, Stockholm
jan
15
feb
8
Utställningar

Textilkonstnär Christina Brandström: "Tankespöken"

Christina Brandström ställer ut sitt examensarbete från HDK våren 2014 i projektrummet, Nääs Konsthantverk.
– Jag kallar det tankespöken. Jag är intresserad av dom syner man ser när man ligger i sängen och inte kan somna, medan bilderna rullar fram för ens inre syn, säger hon till Lerums Tidning.
Figurerna är broderade på en bakgrund av tyger som egentligen är avsedda för foder till jackor.

Tidpunkt: 
Plats: 
Nääs Konsthantverk, Nääs Slott, Floda