Press

Nyheter
Pressmeddelande

Dubbelt småländskt i Göteborg när Kvilleken flyttar in på Avenyn

En småländsk designstudent tar Kvilleken till Göteborgs paradgata Avenyn. Den tusen år gamla eken från Norra Kvill utanför Vimmerby har varit utgångspunkt för en utställningsträdgård om tid som visas under sommaren. Bakom trädgården står Karolina Lilliequist, student på HDK – Högskolan för design och konsthantverk.

Karolina Lilliequist, bördig från Växjö, är student på designkursen Göteborgs Lustgårdar på HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Som projekt för kursen har hon skapat visningsträdgården ”Tusen år från nu”. Med den vill hon ifrågasätta hur vi människor ser på tid, och vem som får utrymme i stadsrummet.

- När jag gjorde min förstudie lade jag märke till att alla träd i staden är uppväxta, men inte gamla. Det fick mig att börja fundera över vem som får plats i stadsrummet. Även när det gäller träd verkar vi människor föredra en medelålder – andra är osynliga. De unga plantorna står på tillväxt på plantskolorna och de äldre träden tas ned, säger Karolina Lilliequist.

I centrum av ”Tusen år från nu” står en babyek omgiven av humleplantor. Babyeken och humlen symboliserar tillsammans Kvilleken – humleplantorna runt om ek-plantan bildar samma omfång som den tusen år gamla eken. Humlen kommer under sommarens gång kommer att växa sig uppåt och utåt på de sittplatser som är centralt placerade i trädgården. Utanför ”Kvilleken” växer ängsmark – gräs och blommor som för tankarna till det vilda, otuktade, även det ofta osynligt i staden.

Trädgården är en av flera så kallade pop up-trädgårdar på Kungsporsavenyen och en del av Göteborgs stads storsatsning Gothenburg Green World 2016. Pop up-trädgårdarna invigs alla den 4 juni och utställningen pågår till den 7 augusti. 

Trädgården är 8x3,8 meter och formgiven av Karolina Lilliequist. Den anläggs tillsammans med Emma Styffe, Sophie Hamilton och Dawn Wong, även de studenter på HDK-kursen.

DATUM OCH PLATS

  • Pressvisning 3 juni.
  • Anläggningsarbetet startar 24 maj.
  • Utställningen med de totalt 20 pop up-trädgårdarna invigs 4 juni och pågår till den 7 augusti. Samtliga finns på Kungsportsavenyen i Göteborg.
  • ”Tusen år från nu” återfinns vid Kungsportsavenyn 29.

MER INFORMATION
Karolina Lilliequist, student: karolina.lilliequist [at] gmail.com, 0703-92 68 86
Theo Ågren, kursansvarig lärare: theo.agren [at] hdk.gu.se, 0739-24 51 29
Marina Andersson, kommunikatör: marina.andersson [at] hdk.gu.se, 0766-18 48 83
Gothenburg Green World: www.goteborg.com/gothenburg-green-world/

Karolina Lilliequist (till vänster) och Emma Styffe framför Kvilleken. Foto: Lisa CarlssonLadda ner
Skiss av trädgården Tusen år från nu. Illustration: Karolina LilliequistLadda ner