Press

Pressmeddelande

HDK EXAMEN 2016: HDK vid Steneby och Konsthantverk

20 maj öppnar första delen av HDK - Högskolan för design och konsthantverks examensutställning ”HDK Examen 2016”. Först ut är avgångsstudenter i konsthantverk och på HDK vid Steneby.

Årets examensprojekt i konsthantverk och från HDK vid Steneby är i många fall utforskningar av materialen trä, järn, textil och keramik. Men det skapas även nya material, som i Amanda Selinders verk Intertwined bodies, där kroppar möts och under en längre jäsningsprocess sammanflätas och blir en ny levande kropp – ett nytt material.
Förhållandet kropp och material återkommer även i Sara Anderssons installation HOPE + FAITH och i Augusto Boer Bronts kroppsskydd i metall. Och i Therese Olssons vita jackor (Bleeding girls club) blir mensen symbol för makt och systerskap.

Handens kunskap och materialens värde är även ett återkommande tema, som i Katrin Mattiassons stoppade sockar.

Och då flera projekt speglar fascinationen över vardagens stunder som Elin Frodigs köksobjekt, djupdyker Mathias Hellgren i byggnadskonstruktioner och skapar lättviktsmöbler i trä.*

Det här är ett axplock av de 51 studenter i konsthantverk och från HDK vid Steneby som ställer ut i denna första delutställning inom HDK Examen 2016. Studenterna är avgångsstudenter från kandidatprogrammen Keramikkonst, Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning Trä, Smyckekonst, Textilkonst och Textil-Kläder-Formgivning samt från masterprogrammen i Konsthantverk och Tillämpad konst och formgivning.
Alla projekt finns beskrivna på www.gu.se/hdkexamen2016.
4 juni fortsätter HDK Examen 2016 med avgångsstudenterna inom design.

*Amanda Selinder - Textilkonst, kandidatnivå
Sara Andersson – Konsthantverk, avancerad nivå
Augusto Boer Bront – Metallgestaltning, kandidatnivå
Therese Olsson – Textil – Kläder – Formgivning, kandidatnivå
Katrin Mattiasson - Textilkonst, kandidatnivå
Elin Frodig – Keramikkonst, kandidatnivå
Mathias Hellgren – Möbeldesign inriktning Trä, kandidatnivå

VÄLKOMMEN PÅ FÖRHANDSVISNING
20 maj kl 16.30 på Vasagatan 33 i Göteborg.
Press är inbjuden till förhandsvisningen av utställningen. Anmäl ditt deltagande till kommunikatör carina.krantz [at] hdk.gu.se.

PLATS
Vasagatan 33, Göteborg, våning 5 och 6

ÖPPETTIDER
HDK vid Steneby 20 – 23/5
Konsthantverk 20 – 29/5
Vernissage: 20 maj kl. 18.00–21.00 med invigningstal 18.00 av prefekt Ulf Dalnäs.
Öppettider övriga dagar kl. 12.00 – 18.00
4 juni fortsätter HDK Examen 2016 med avgångsstudenterna inom design.

EXAMENSWEBB
www.gu.se/hdkexamen2016 presenteras alla utställande examensprojekt med text och bild.

HÖGUPPLÖSTA BILDER
För högupplösta bilder kontakta kommunikatör Carina Krantz, carina.krantz [at] hdk.gu.se, 0701-463 996.

SOCIALA MEDIER
#hdkexamen2016