Pressvisning examensutställning konsthantverk grundnivå

hdk_webicon374x186.jpg
KONSTHANTVERK SKILDRAR VARDAG, STOLTHET
OCH TRÖST

Vardagliga föremål och handlingar är en stor källa till inspiration. Sexton examensstudenter visar konsthantverk som både manar till stolthet och skänker tröst. Vernissage fredag 27 maj på Vasa konsthall i Göteborg.

PRESSVISNING 27/5 KL 11

Vem:  Smycke-, keramik- & textilkonst, grundnivå.
Kandidatstudenter visar sina examensarbeten.
Vernissage: 27/5 kl 17
Utställningsperiod: 27/5 - 19/6
Plats: Vasa konsthall, Läraregatan 3, Göteborg

Med start fredag 27 maj visar studenter i textil-, keramik- och smyckekonst upp sina examensarbeten på grundnivå från HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Vardagliga föremål och handlingar är något som flera av studenterna har funderat över. Har riter en djupare mening som kan ge oss tröst? Finns riten i vår vardag, utan att vi ser den?

Keramiska skulpturer ger uttryck för att man ibland behöver ett väntrum, en plats mellan verklighet och fantasi, dit man kan fly. Smycken är skapade för att ge bäraren tröst, textilkonst skildrar besatthet, skulpturala objekt och känslor av sammanhang.

Att vara stolt över sitt ursprung och låta dolda sanningar brista ut har resulterat i fem halssmycken och ringar. Massproducerade föremål, som ofta anses smaklösa, tar ny form med hjälp av keramikkonst. Människoporträtt är viktiga utgångspunkter och kragar fungerar som identitetsbärare. Broderi visar det som sker medan man väntar på att saker ska ske.

”Konsten försvinner aldrig, fast mörkret tar över rummet”. Citat och After-glow-färg förstärker tankar om kokonger, livet och hemligheter. Fotodokumentation av skuggor inspirerar till smyckekonst, sägner och folktro ger upphov till textila mönster.

HDK har tre konsthantverksutbildningar på grundnivå: Smycke-, keramik- & textilkonst.
De ställer här ut tillsammans, 27/5-19/6 på Vasa konsthall i Göteborg. Vernissage fredag 27 maj kl 17.
Ett nittiotal studenter från HDK visar upp sina examensarbeten på tre olika ställen i Göteborg, och detta är ett av dem.

PRESSBILDER OCH PRESENTATION AV EXAMENSARBETEN

skapade av kandidatstudenter i konsthantverk finns att ladda ner här

FÖR  ANMÄLAN TILL PRESSVISNING, KONTAKTA

Jessica Glanzelius, jessica [dot] glanzelius [at] hdk [dot] gu [dot] se
031- 786 48 83, 0708- 59 16 62

FÖR MER INFORMATION OM EXAMENSUTSTÄLLNINGEN, KONTAKTA

Matilda Haggärde , student keramikkonst matilda [dot] haggarde [at] telia [dot] com 070-298 77 31
Annie Johansson student textilkonst annie [dot] birgitta [dot] johansson [at] gmail [dot] com 070-24 24 934
Jonas Rooth, utbildningsansvarig, 0709- 55 59 53, jonas [dot] rooth [at] hdk [dot] gu [dot] se
Lotta Heurlin, pressansvarig Vasa Konsthall , 0733-40 90 13 , lotta [at] vasakonsthall [dot] se

HDK:S TRE EXAMENSUTSTÄLLNINGAR

HDK har i år tre examensutställningar, med separata pressvisningar.
För information om samtliga examensutställningar och pressvisningstider, läs här.

Vänlig hälsning

Jessica Glanzelius