Utställningar

Nyheter
Utställningar

MAXA DAGEN! HDK Examensutställning 2012. Öppet t.o.m. söndag!

För första gången har HDK:s examensstudenter inom design och konsthantverk en gemensam utställning på HDK i Göteborg. Under flera veckors tid har lokalerna genomgått en förvandling för att ge plats till över hundra examensarbeten. Studenterna utlovar en maxad, bländande utställning som även tar sig uttryck på skolans fasad och tar steget ut i det offentliga rummet. Håll ögonen halvt öppna!


Under utställningsperioden varvas gästföreläsningar med studentpresentationer. Ta del av Arkitekter utan gränser som gästföreläser på temat Gränslös design och upplev en studentpresentation som ger den urbana människan möjlighet att odla bin och skörda honung. Se resultatet av skräp som återvunnits och bearbetats till smyckekonst och fundera på vilken roll jordbävningen i Japan har för studenten som tillverkat en spis.

Du kan även bekanta dig med Tanter, gummor och käringar – keramikkonst som ställer frågor om åldrande och identitet. Förlora dig i en bildväv som vill göra jorden till en bättre plats och unna dig att bli förförd av mönster inspirerat av Ivan den förskräcklige!  

Nedan ser du program över öppna föreläsningar och till höger kan du ladda ner PDF med program över studenternas presentationer av examensarbeten. Besök även examenskatalog. Där finns presentationer av studenternas arbeten i text och bild. 

Maxa dagen, Designvandring på Avenyn.

Designvandring på Avenyn den 1/7 klockan 14-16

För att värma upp inför examensutställningen tar ett par studenter det offentliga rummet i besittning och bjuder in allmänheten på en vandring genom design du ser varje dag men kanske inte lägger märke till. Tanken är att väcka frågor om vad design kan vara, sätta ljus på objekt värda att uppmärksammas och att ifrågasätta vardagliga ting omkring oss. Föremålen ramas in med tejp och får en titel. Mellan klockan 14 och 16 guidar studenter och delar ut utställningskartor längs med Kungsportsavenyn i Göteborg. Designvandringen pågår så länge ramarna håller…

 


 

Masterutbildningen Business & Design bjuder in till muntliga presentationer av studenternas examensarbeten den 2/6

14:00 - Introduktion av programansvarig Henning Eklund
14:10 - 15:00 Presentationer
15:00 - 15:15 Paus
15:15 - 16:10 Presentationer

Schema finns att ladda ner som PDF till höger på denna sida. 


 

Välkommen på Öppen lunchföreläsning klockan 12-13 under utställningsperioden på HDK.


Måndag 4 juni, kl 12-13

Christina Lindberg. Skribent, copy, gillar att vara estradpoet, keramiker och konstnär. Lärare.

Titel: Helt eget – men allt till salu

Något nytt, något gammalt, något lånat... 45 minuter om ord och om att skriva sig in i olika världar. Att låna friskt och använda allt: lite copy här, lite poesi där.

Onsdag 6 juni, kl 12-13

Anna Seravalli is a Ph.D. candidate in Interaction Design at MEDEA Malmö University. Her research is focusing on opening production, exploring how participatory design practices can be used to prototype alternatives to the current economic system for a more sustainable society.

Titel: Designing for opening production, prototyping for alternative futures

Fabriken is an open workshop in Malmö, a space where participants share machines, tools and skills to build things and to explore technology possibilities by learning from each other. The activities going on in space can be seen as prototypes for an alternative to mass, industrial production.  What is the potential of these prototypes? What role can designers play in exploring these alternatives?
The lecture will be held in English.

Torsdag 7 juni, kl 12-13

Annika Ekdahl. Textilkonstnär och tidigare adjungerad professor i textilkonst på HDK.

Titel: Vykort från Litauen

Om HDK-studenter, textilkonst & soppa i ett bröd.

Fredag 8 juni, kl 12-13

Arkitekter utan gränser

Titel: Mot en gränslös design?

Arkitekter utan gränser arbetar med att skapa förståelse för den byggda miljöns inverkan på människors liv och på miljön, såväl lokalt som globalt. Vi vill skapa bättre förutsättningar för utvecklingen av en säker och hållbar miljö, där vi ser ett stort utrymme och möjlighet för designtänkande, i form av problemlösning och helhetsperspektiv, i arbetet med dessa frågor. Föreläsningen kommer belysa de olika sätt vi jobbar på inom ASF, men också de olika drivkrafter eller anledningar till varför man väljer att gå utanför de konventionella yrkesgränserna.

Lördag 9 juni, kl 12-13

Kristina Fridh & Thomas Laurien. Kristina Fridh, arkitekt och forskare och Thomas Laurien, designer MFA och doktorand.

Titel: Konstnärlig forskning på HDK.

Kristina och Thomas berättar om konstnärlig forskning med kopplingar till Japan.


Digital katalog

Ta en titt i studenternas digitala katalog. Där finns presentationer av studenternas arbeten i text och bild.


Studenternas examensblogg

Utställningen på Facebook

Videoannons


Utställare


Vernissage

2/6 klockan 12.00-20.00. Prefekt Eva Engstrand invigningstalar klockan 13. Konstnärliga fakultetens dekan Anna Lindal improviseraar ett stycke på violin i samband med invigningen.

Pressvisning

1/6 klockan 11.00

Utställningsperiod  

2/6-10/6
Öppettider: 12.00-20.00 varje dag förutom tisdagen den 5/6 då utställningen är stängd på grund av skolavslutning.

Plats        

HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet, Kristinelundsgatan 6-8.

Nyhetstexten är skriven av en grupp examensstudenter i samarbete med biträdande informatör på HDK.


Examensutställningar på Steneby.
Den 14/4 och 23/6 visar kandidat- och masterstudenter från Steneby sina examensarbeten i Steneby konsthall och i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Läs mer på Stenebys hemsida.

StudentpresentationerLadda ner
Presentationer Business & DesignLadda ner