Konst och katastrofer. Hedersdoktor Gert Z Nordström föreläser på HDK 2 nov

Öppna föreläsningar

Konst och katastrofer. Hedersdoktor Gert Z Nordström föreläser på HDK 2 nov

Hedersdoktor Gert Z Nordström föreläser på HDK 2 november. Foto: Kajsa Nordström

19 oktober installerades Gert Z Nordström som hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Nu håller han en öppen föreläsning på HDK om konst och katastrofer.

Med utgångspunkt i fyra konstnärer (Goya, Gericault, Picasso och Warhol) kommer Gert Z Nordström att föreläsa om hur katastrofer har skildrats i konsten under olika epoker. Två konstnärer före fotografiets uppkomst och två efter. Genom dessa fyra konstnärer kommer Gert Z Nordström att peka på bildteknologins och fotografiets utveckling för hur katastrofer avbildas i konsten.
I en efterföljande diskussion samtalas om nyhetsbildens och konstens olika uppgifter.
Föreläsningen är på svenska.

Tid: 2 november kl 13
Plats: Aulan, HDK, Kristinelundsgatan 6-8

Gert Z Nordström
utsågs 2012 till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Gert Z Nordström är utbildad på Slöjdföreningens skola (nuvarande HDK – Högskolan för design och konsthantverk) och Konsthögskolan Valand mellan 1950-59.
1968 utsågs han av regeringen till biträdande rektor för Konstfack och föreståndare för teckningslärarinstitutet.1990 installerades han som Sveriges första professor i bildpedagogik. Sedan 2006 är Gert Z Nordström tillbaka i Göteborg, där han idag engagerar sig som föreläsare bland annat inom HDK:s bildlärarutbildning.

- Gert Z Nordström har haft en avgörande betydelse för framväxten av ett nytt bildämne i den svenska grund- och gymnasieskolan, säger Tarja Häikiö, utbildningsansvarig för HDK:s bildlärarutbildning, som står bakom nomineringen till hedersdoktor.

Läs mer om hedersdoktor Gert Z Nordström