Kvarglömda saker inspirerar till smycken

Kvarglömda saker inspirerar till smycken

Without you I am nothing. Konstnär: Linda Marie Karlsson. Fotograf: Evelina Hultqvist

"Jag glömde mina vantar" är ett samarbete mellan konstnärsgruppen Kontra, Västtrafik och Röhsska museet. Under ett rullande vernissage visas verk som inspirerats av passagerares kvarglömda saker.

Hösten 2011 bildades konstnärsgruppen Kontra av en grupp studenter och alumner på HDK med syfte att synliggöra smyckekonsten i Göteborg. Smyckekonstnärerna bakom Kontra – Charlotte Maslov, LindaMarie Karlsson, Anna-Karin Haag och Caroline Bäckman – konstaterade att fler borde få ta del av smyckekonsten i Göteborg.

I våras startade Kontras första större projekt "Jag glömde mina vantar", ett samarbete mellan Kontra, Västtrafik och Röhsska museet, där 13 smyckekonstnärer bjöds in att skapa smycken inspirerade av saker som barn har glömt på stadens spårvagnar. De inbjudna konstnärerna – samtliga utbildade vid HDK och verksamma i Göteborg – blev tilldelade var sitt föremål från Västtrafiks hittegodsavdelning och skulle utifrån detta skapa ett verk var. Konstnärerna gavs fria ramar att inspireras av de upphittade objekten, om det så var färg, form eller historia.

Projektet har pågått hela sommaren och avslutas nu i och med Göteborgs Kulturkalas. De färdiga objekten kommer att visas upp på ett rullande vernissage den 15 augusti kl. 13 – 16 på Göteborgs spårvagnar. De ställs sedan ut på Röhsska museet 16-18 augusti.
Utställningen avslutas med en auktion den 18 augusti kl 14-16 på Röhsska museet. Auktionsförrättare är modekreatören Bea Szenfeld. Samtliga intäkter från auktionen går oavkortat till BRIS – Barnens rätt i samhället – som även kommer medverka under auktionsdagens.

Deltagande konstnärerna i projektet: Sanna Svedestedt, Karin Roy Andersson, Gunilla Grahn, Carolina Claesson, Linnea Eriksson, Klara Brynge, Pernilla Persson, LindaMarie Karlsson, Maria Ylander, Lena Olson, Charlotte Maslov, Anna Unsgaard och Åsa Christensson.

Mer om Kontra

Mer om Kulturkalaset på Röhsska Museet