Ljuskonst – Konstljus, 7,5 högskolepoäng

Fristående kurser

Ljuskonst – Konstljus, 7,5 högskolepoäng

Foto och verk: Daniel Rybakken

“Obviously it is because of its reflective nature that light combines seeing and the visible, so that without light there can be neither seeing nor anything visible.” (Gadamer, 2004)

Idag arbetar allt fler konstnärer med ljus som material. Konstnärer och designers som James Turell, Olafur Eliasson och tidigare HDK-studenten Daniel Rybakken har arbetat med hur ljus påverkar och leker med vår uppfattning av rum. På kursen Ljuskonst – Konstljus får du komma igång att se och visualisera ljus och lära dig hur ljus kan skapa atmosfär.

Du får grundläggande kunskap i ljuslära och belysningsteknik – kunskaper för att kunna exponera konstverk såväl inom- som utomhus. Du får också lära dig hur man kan bygga in ljus i exempelvis skulpturer och du får experimentera med hur ljus kan användas som konstnärligt material, för att skapa ljuskonstverk. Som student har du möjlighet att välja inriktning mellan ljus som konstnärligt medium, ljus i relation till konstverk eller ljus i utställningssammanhang. Hur ljus och rum upplevs i relation till varandra är grundläggande kunskaper oavsett inriktning och är det som håller de olika inriktningarna i kursen samman.

Kursen vänder sig till designers, konstnärer och konsthantverkare, yrkesverksamma såväl som studenter inom dessa ämnen.

Kursplan

Kursens upplägg

Föreläsningar blandas med kortare övningar och dagskisser. Under hela kursen löper 1-2 längre projektarbeten, du kan arbeta självständigt eller välja att arbeta med de andra i kursen. Varje vecka kommer du att få handledning, en annan viktig del av kursen är att diskutera och kritisera varandras arbeten.

Kursstart och kursslut

Kursstart 12 november, kursavslut 18 januari.
Föreläsningar, seminarier och genomgångar hålls en dag i veckan dagtid. Ljuslaborationer kvällstid kan tillkomma, ev. i Alingsås. Kursen går på halvfart dvs. halvtid under 10 veckor.

Svenska, möjlighet till handledning på engelska finns.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier samt minst 60 hp från en konstnärlig kandidatutbildning. Kursen ges på Avancerad nivå.

Urval

Förutom grundläggande behörighet krävs att du lämnar in en skriftlig motivering på max 400 ord till varför du söker kursen, CV samt upp till fem bilder på egna verk som gärna får anknyta till kursens tema.

Ansökan sker i två steg:

1. Under perioden 15 mars - 16 april "öppen för sen anmälan" gör du en webanmälan på www.antagning.se samt skickar alla formella dokument som styrker din behörighet till VHS Antagningsservice 833 82 Strömsund. Kursens anmälningskod på Antagning.se är GU-15052
  2. Ladda upp din motivering och din CV och dina bilder i DAP (Digitala Arbetsprov).

För information om hur du loggar in och arbetar i DAP ladda ner Användarguiden som du hittar till höger på sidan.

Kursansvarig

Ulrika Wänström Lindh ulrika [dot] w [dot] lindh [at] hdk [dot] gu [dot] se">ulrika [dot] w [dot] lindh [at] hdk [dot] gu [dot] se

Har du frågor om ansökan maila din fråga till info [at] hdk [dot] gu [dot] seulrika [dot] w [dot] lindh [at] hdk [dot] gu [dot] se">