Två skolor blir en: Bitte Nygren prefekt på nya HDK.

Två skolor blir en: Bitte Nygren prefekt på nya HDK.

Bitte Nygren prefekt på nya HDK. Bilden är beskuren. Foto Åke Hedström.

Två skolor, med spetskompetens inom design, konsthantverk samt slöjd- och bildlärarutbildning, blir snart en. Från och med 1 juli samlas högskoleverksamheten på Steneby i Dals Långed och nuvarande HDK i Göteborg under det gemensamma namnet HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk. Bitte Nygren, tidigare chef för Arkitekturmuseet i Stockholm, blir prefekt och Jeff Kaller blir proprefekt.

Bitte Nygren och Jeff Kaller tillträder sina nya tjänster 1 juli 2012, i och med att den nya institutionen sjösätts. Syftet är att skapa en internationellt präglad miljö för ämnesutvecklande och ämnes-överskridande utbildning och forskning.  I och med samman-slagningen mellan nuvarande HDK och Steneby – Institutionen för Konsthantverk och Design laddas namnet HDK med fler utbildningar och internationella studenter, ny kompetens, miljöer och energi.

I Dals Långed finns fyra utbildningar på grund- eller avancerad nivå. Här har du möjlighet att arbeta koncentrerat och intensivt nära naturen. Steneby bygger sina konstnärliga utbildningar på en lång hantverkstradition i Dals Långed, där materialbaserade utbildningar inom området bedrivits sedan 1930-talet.

Stenebys välutrustade verkstäder och utbildningar kommer att stärka och bredda innebörden av namnet HDK. HDK i Göteborg befinner sig mitt i stadspulsen och erbjuder tretton utbildningar på grund-, avancerad eller forskarnivå. HDK har över 160 års erfarenhet av utbildning och har på senare år utvecklat forskning och ansvar för lärarutbildningar inom bild och slöjd.

Bitte Nygren är mycket entusiastisk inför uppdraget:

- Jobbet som prefekt på institutionen är ett riktigt drömjobb! Steneby och HDK är två spännande och imponerande skolor, med välförtjänt gott rykte. HDK och Steneby kompletterar och stärker varandra och den nya gemensamma institutionen ska bli en win-win-situation för alla.

- Jag ser det som en extra spännande och viktig utmaning att jobba vidare med respektive ämnesområdes forskningsutveckling, tillägger Bitte Nygren. Här är Göteborgs universitet en förebild i Sverige med sin seriösa och långsiktiga satsning på konstnärlig forskning.

Bitte Nygren var chef på Arkitekturmuseet i Stockholm 1999 – 2008. Hon har också varit chef för Form Design Center i Malmö och arbetat som arkitekt i Göteborg, bland annat på Wingårdhs Arkitekter. Bitte Nygren är utbildad arkitekt vid Chalmers Tekniska Högskola, har studerat på Konstakademien i Köpenhamn och grafisk design på HDK.

Under åren har hon haft ett flertal olika styrelse- och förtroendeuppdrag: Bland annat som styrelseledamot i Svensk Form, ordförande i NIFCA (Nordic Institute for Contemporary Art), näringslivs-representant i Konstfacks utbildningsnämnd för grafisk design och illustration, juryledamot i Bruno Mathssons Nordiska Formgivarpris, juryledamot för EDIDA-priset (Elle Decoration International Design Awards) och svensk representant i rådgivande organ till European Union Prize Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

- Bitte Nygrens erfarenhet av ledarskap i en viktig nationell kulturinstitution, Arkitekturmuseet, där hon varit involverad i ett omfattande förändrings- och utvecklingsarbete, har varit viktig för rekryteringsgruppens val.

- Bitte Nygren brinner för frågor kring design och form och kommunicerar en stark motivation för att anta utmaningen i det nya prefektuppdraget, säger Konstnärliga fakultetens dekan Anna Lindal.

Jeff Kaller proprefekt på nya HDK. Foto Håkan Karlbrand.

Jeff Kaller är idag högskolerektor för universitetsutbildningarna på Steneby – Institutionen  för Konsthantverk och Design och rektor för de förberedande utbildningarna vid Stenebyskolan i Dals Långed. I sin nya roll som proprefekt kommer han, tillsammans med Bitte Nygren, att arbeta med hela den nybildade institutionen HDK.

Jeff Kaller är född i USA och utbildad kermikkonstnär. Han har bland annat undervisat i Japan, Storbritannien och USA, har deltagit i internationella utställningar och finns representerad i permanenta samlingar som the Schein-Joseph International Museum of Ceramic Art i New York och San Angelo Museum of Fine Arts i San Angelo.

- Det är mycket värdefullt att Jeff Kaller nu ingår i ledningen för den nya institutionen. Hans gedigna erfarenhet från Steneby och hans fina konsthantverkskunnande är förutsättningar för ett gott ledarskap på HDK, säger Anna Lindal.

- Eva Engstrand avslutar den 30:e juni sitt uppdrag som prefekt för HDK efter 5 år. Eva har varit en engagerad ledare för HDK med stark känsla för kvalitet och konstnärliga innehållsfrågor.

- Hon har också lett ett omfattande utvecklingsarbete och i detta alltid varit mån om förankringen hos sina medarbetare. Jag tackar Eva för ett gott ledarskap och för att ha varit en värdefull diskussions-partner i fakultetsgemensamma frågor, avslutar Konstnärliga fakultetens dekan Anna Lindal.

Sammanslagningen är resultatet av ett omfattande utvecklingsarbete vid Konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet, som startade i början av 2010.  Konstnärliga fakultetens sju institutioner blir istället tre, där HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk är en av dessa tre.

Om och se bildspel på nya HDK
Om nuvarande HDK
Om nuvarande Steneby