Utställningar

Nyheter
Utställningar

Versioner av ungas designvision

HDK på Stockholm furniture & Light Fair 2012

I tider av ökad fokus på individen presenterar en grupp svenska designers sin vision: det kollektiva och att dela med sig. Projektets visuella kommunikation inspireras av surrealism, fotbollslag och körer. Stockholm Furniture & Light Fair 2012 är platsen där det händer.


Nästa generations unga designers gör sin tolkning av en designvision när tjugoen studenter från HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet, ställer ut på Stockholm Furniture & Light Fair 2012. Det gemensamma temat ”Versions of Vision” (versioner av vision) fylls med undersökningar av olika aspekter kring det kollektiva och att dela med sig. Ett viktigt ämne i en tid av ökande fokus på individen.

Utställningen visar möbler för offentliga miljöer, för hemmets privata sfär och de som delas av generationer. Bland annat kommer du att möta en keramikskulptur med interaktiv ljusinstallation, ett förvaringssystem för den moderne vandraren och mönster från vårt kollektiva undermedvetna.

Öppna dina sinnen för inspiration från boken ”Plan B4.0 – Mobilizing to Save Civilization” av Lester R Brown och en kombination av en golvlampa och ett bord. Varför inte passa på att också utforska gränserna mellan det dekorativa och det funktionella i en spegel?

Fotografier och grafisk design på temat ingår också i utställningen, i form av en publikation. Vill du dyka in i tystnaden kan du känna dig hemma i ett mötesbås för en.


- Vårt mål har varit att skapa en mötesplats där människor kan träffas och diskutera, säger en av studenterna, som medverkat i arbetsgruppen ”Space”.

- Publikationen är det som binder ihop allt. Under kursen, som avslutas här på möbelmässan, har vi prövat på olika metoder att arbeta som kollektiv. Vi har också undersökt olika aspekter av designerns roll. Våra erfarenheter sammanställs i publikationen, säger en av de studenter som medverkat i arbetsgruppen ”Kommunikation”.


Studentutställningen ”Versions of vision” är öppen för besökare i HDK:s monter VHÖ:10,  i Greenhouse på Stockholm Furniture  & Light Fair, 7-11 februari 2012. Greenhouse är en del av mässan som presenterar studenter och oberoende designers, där man kan vara säker på att hitta nya idéer och en blomstrande designscen.

Studenterna representerar det internationella masterprogrammet Design – individuell specialisering. På HDK finns blivande designers, konsthantverkare, bild- och slöjdlärare i samma hus som forskarstudenter och forskare. HDK har funnits i över 160 år, finns mitt i centrala Göteborg och är en del av Göteborgs universitet och Nordens största konstnärliga fakultet.

Se bilder i bildspelet till höger och på Flickr

Utställningsperiod: 7-11/2 2012

Plats: Stockholm Furniture & Light Fair