Ludvig Ödman är Kaleidos stipendiat 2013

Ludvig Ödman är Kaleidos stipendiat 2013

Fotografi av verken "Coy"och "Under spillet" av Ludvig Ödman. Fotograf: Ludvig Ödman

Ludvig Ödman tog sin kandidatexamen 2011 från utbildning Järn & Stål/offentlig gestaltning på HDK vid Steneby. Han får nu ta emot Kaleidos stipendium 2013 för sitt examensarbete.

Juryns motivering är följande:
"Smeden Ludvig Ödman tilldelas Kaleidos stipendium för sina ömsinta betraktelser över vår förgängliga materiella värld.
Samlande och sparande står i fokus för hans verk som visar på sensualitet och materialkänsla. Han ställer då mot nu, skört mot rått, död mot återuppståndelse. Och han förmedlar en stark känsla av omsorg. Ibland närmar sig verken monumentala proportioner, men utan att förlora i känslighet.
Med metallen som huvudmaterial och trygghet att luta sig mot har Ludvig Ödman alltmer övergått till andra material. Han använder sig av det som passar bäst för den historia han vill berätta och har hittat ett eget språk."

Stipendiejuryn har bestått av Malin Vessby, konsthantverksskribent och redaktör på tidskriften Hemslöjd, samt Kaleidos utställningsintendenter Elisabet Berg och Sigrid Ingela Blom.

Stipendiepriset överräcks i samband med invigningen av Ludvig Ödmans utställning på Kaleido, 9 mars kl 13.

Utställning:
Utställning på Kaleido 9 – 30 mars. Vernissage 9 mars kl 10-16.
9 mars kl 13: Utställningen invigs av Ulla-Stina Claeson (vice ordförande i kulturnämnden) som också överräcker Kaleidos pris till utställaren och stipendiaten Ludvig Ödman.

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst/konsthantverk/design för högst tre år sedan.

Bilder:
"Coy", 180 x 60 x 60 cm. Trä, tejp, papper, stål. Foto: Ludvig Ödman.
"Under spillet", 60 x 35 x 35 cm. Trä, kalk, papper, tejp. Foto: Ludvig Ödman