Övriga nyheter

HÖSTKURS HT 2015: Kritiska utställningsstudier, 15hp

Kursen för dig som vill utforska utställningsmediet och utmana din yrkesroll.

Kursen "Kritiska Utställningsstudier, 15hp" fokuserar på utställningsdesign i mötet mellan berättelsen och besökaren, rummet och objektet, designern och curatorn. Kursen riktar sig till dig som arbetar med utställningar till exempel som curator, producent, pedagog eller som har en examen inom design, scenografi, arkitektur.

Kursen genomförs i samarbete med Riksutställningar.

Inom kursen studerar och utforskar du utställningar som medium och hur man kan arbeta med utställningar och utställningsdesign. Under kursen behandlas områden som metoder för mixning och gränsöverskridning, delaktighet, påverkan och förändring och hållbarhet och produktion.

Föreläsarna är en blandning av spännande aktörer verksamma inom utställnings- och designområdet i Sverige och internationellt. Kursen blandar teoretiska och praktiska inslag och är en mötesplats för olika kompetenser och erfarenheter.

Kursupplägg

Kursen ges på distans med 15 kursdagar då alla deltagare träffas för en mix av föreläsningar, workshops och praktiska produktionsövningar i grupp och individuellt.

Kursträffarna äger rum på HDK i Göteborg eller hos Riksutställningar i Visby.

Kurstillfällen:
8–10 september
29 september–01 oktober
20–22 oktober
10–12 november
8–10 dec​ember

Under hela kursens gång genomför du ett individuellt projektarbete, som speglar de olika arbetsmomenten i kursen. Projektarbetet ska resultera i rumslig gestaltning och/eller tryckt publicering.

Tillfällen ges till både individuell handledning och handledning i grupp.

För tillträde till kursen krävs:

• Kandidatexamen motsvarande 180 hp (120p) med inriktning mot design, arkitektur eller scenografi (eller motsvarande examen som kan bedömas likvärdig)

eller

• Flerårig erfarenhet av utställningsverksamhet, som producent, curator, intendent, pedagog eller motsvarande erfarenheter som kan bedömas likvärdiga.

Urval
Urval sker genom inskickat Cv, motivationsbrev som beskriver varför du söker kursen samt max 10 bilder som representerar din praktik.

Kursplan

Ansökan sker i två steg under perioden 16/3-15/4:

• Gör en webanmälan på antagning.se samt skickar alla formella dokument som styrker din behörighet till Antagningsservice, 838 72 Frösön. Direktlänk till webanmälan.
  • Ladda upp din Cv, ditt motivationsbrev och dina bilder i DAP.

För information om hur du loggar in och arbetar i DAP ladda ner Användarguiden som du hittar till höger på sidan.

Har du frågor om ansökan maila din fråga till hdkadmission [at] hdk.gu.se

Inför kursstart publicerar information så som schema och välkomstbrev på GULs (Göteborgs universitets lärplattform) öppna sidor.

Har du frågor om kursen kontakta Jonas Fridén, kursansvarig HDK
Jonas.Friden [at] gu.se