HDK idag

HDK idag

”Jag ville gå på HDK för att det är en skola med ’öppet sinne’, som ger studenter möjlighet att utveckla sina egna idéer. Tiden här har gett mig helt nya perspektiv på hur man kan kombinera konst och textildesign.”

— Utbytesstudent från Slovenien

”Jag är imponerad över mängden projekt och samarbetet med näringslivet. I min hemmaskola hålls de flesta projekt inom skolan.”

— Utbytesstudent från Australien


Våga, var nyfiken, bry dig om.

Välkommen till HDK – Högskolan för design och konsthantverk.


Högskolan för design och konsthantverk kallas ofta HDK, kort och gott. Vi har funnits i 160 år och har våra rötter i en stark tradition, samtidigt som vi ständigt utvecklats. HDK är en del av Göteborgs universitet, ett av de stora i Europa, och Nordens största konstnärliga fakultet.

1 juli 2012 skapades nya HDK – Högskolan för design och konsthantverk när Steneby – Institutionen för konsthantverk och design i Dals Långed gick samman med nuvarande HDK i Göteborg. 

HDK har unika designutbildningar, där du tränas i ett gränsöverskridande förhållningssätt till design och att arbeta i team med olika specialistkompetenser.

Våra konsthantverksutbildningar inom smycke- textil- och keramikkonst, finns det få motsvarigheter till i Norden. Hos oss tar du din utgångspunkt i det praktiska, konstnärliga arbetet och kombinerar detta med teoretiska kunskaper.

Genom lärarutbildningarna Bild och visuell kultur samt Slöjd och materiell kultur bidrar vi till att vidareutveckla bild- och slöjdämnet för blivande lärare. HDK är också en del av Sveriges enda forskarskola med konstnärlig grund.


Våra studenter har nyfikenhet, konstnärlig talang och mod att ifrågasätta. På HDK uppmuntras de att kombinera kreativitet med ansvar, viljan att erövra yrkesskicklighet och att kombinera den med socialt engagemang. De ges också möjlighet att fördjupa sitt kunnande och samtidigt få en förståelse för komplexa helheter. 

Vi bryr oss om varandra, om vad som händer i samhället och vill vara med och påverka. Det gör vi bland annat genom samarbeten med företag, organisationer, kommuner, kulturinstitutioner och andra utbildningar.

HDK finns mitt i centrala Göteborg, granne med Röhsska museet samt på Steneby, i Dals Långed. Hos oss finns blivande designers, konsthantverkare och bild- och slöjdlärare i samma hus som doktorander och forskare.
 


Intresserad av att söka till HDK?

Här kan du läsa mer om hur man ansöker.

Intresserad av att jobba på HDK?

Här kan du se om vi har några lediga anställningar just nu.