Vanliga frågor

Vanliga frågor om utbildning

Måste man gå ett estetiskt program på gymnasiet om man vill ansöka till HDKs utbildningar?

Nej, det är inte nödvändigt men du behöver ha grundläggande behörighet för högskolestudier. Det är bra om du övar din kreativa förmåga genom att teckna, måla, skissa och forma.


När är sista ansökningsdatum för era utbildningar/fristående kurser?

Det är olika ansökningsperioder för våra olika utbildningar. Läs mer under respektive utbildning/fristående kurs.


Vilken förberedande skola är bra att gå innan man söker?

Det är inget krav, men ett flertal av våra studenter har gått ett eller två år på en utbildning med konstnärlig inriktning vid till exempel en folkhögskola eller en fristående konstskola.
Vilken utbildning du väljer beror på din bakgrund och vad du planerar att studera framöver. Det är viktigt att du hittar en utbildning som du tror passar dig och dina behov.


Kan man bli inredningsarkitekt om man går på HDK?

Det Konstnärliga kandidatprogrammet i design ger dig kunskaper inom områden som inredningsarkitekter arbetar med. Utbildningen ger dig även kunskaper och färdigheter inom områden som produktformgivning och visuell kommunikation. Den ger dig flera vägar att gå vidare och du blir behörighet att söka vidare till avancerad nivå. Väljer du arbetslivet efter kandidatexamen kan du ta dig an uppdrag inom rumsgestaltning; utställningar, scenografier, privata och offentliga inredningsuppdrag med mera.


Kan man studera grafisk design på HDK?

Ja, du kan studera grafisk design på HDK men vi har en samlad designutbildning. Det innebär att du under din utbildning får både en bred kunskapsbas inom design med konstnärlig grund och möjligheten att genom val specialisera dig inom de olika gestaltningsområdena: rum, produkt och visuell kommunikation. Visuell kommunikation berör bland annat ämnesområdet grafisk design.


Hur får jag hjälp med DAP?

Titta först igenom Student FAQ samt Steg för Steg guiden i DAP för att se om du hittar svar på din fråga. Om inte så skicka din fråga till hdkadmission [at] hdk.gu.se. Vi kan ge support fram till kl.18 sista ansökningsdagen.


Kan jag söka även om sista ansökningsdatum har passerat?

Ibland har vi kurser och program som är öppna för sen anmälan även efter det att ordinarie ansökningstid har gått ut. Sök på utbildningens namn på antagning.se för att se om den är öppen för sen anmälan. Om den inte är öppen för sen anmälan så går det tyvärr inte att söka utbildningen.


När får jag veta om jag har blivit antagen?

Om du har sökt en fristående kurs eller lärarprogrammet, så hittar du viktiga datum på antagning.se.
Om du har sökt en övrig utbildning så finns viktiga datum under ”Sök till programmet” på varje utbildnings sida.


Jag har kommit in på en kurs/program, var kan jag hitta information och schema?

Du kommer att få ett välkomstbrev via mail med information och viktiga länkar. På utbildningens sida på lärplattformen GUL så lägger kursansvarig ut information som schema och litteraturlista. Du kan också hitta mycket bra information på Studentportalen.


Vilka programvaror används inom området design på HDK?

Under studierna använder studenterna olika program beroende på behov och uppgift. HDK uppdaterar ständigt sina datorer med det senaste inom designprogramvaror.


Är det möjligt att bli överflyttad från utbildning vid en annan högskola/universitet till HDK?

Om högskolan/universitetet har en liknande inriktning kan du ansöka till "senare del av program". Kontakta studievägledaren för att erhålla aktuell blankett. Observera att den ska ha inkommit till HDK senast 1 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen! Om du blir antagen kan du begära att få tillgodoräkna dig vissa kurser och därigenom bli placerad i en högre årskurs.


Har jag möjlighet att studera utomlands eller att studera på en annan utbildning i Sverige en termin under min studietid på HDK?

Du har möjlighet att studera en termin på någon av våra ”partnerskolor” utomlands. Läs mer under fliken utbytesstudier. Om du vill göra utbytesstudier vid någon annan utbildning i Sverige kan det också vara möjligt under förutsättning att den mottagande skolan kan erbjuda dig en studieplats.


När börjar och slutar terminerna?

Höstterminen 2017 startar den 28 augusti och slutar den 14 januari.
Vårterminen startar den 15 januari och slutar den 8 juni 2018.


Är det lätt att få studentbostad i Göteborg?

Bo och leva


Hur mycket kostar det att gå på HDKs utbildningar?

Medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz betalar ingen studieavgifter. Medborgare från övriga länder betalar en studieavgift. Är du osäker på om du behöver betala, läs mer om studieavgifter. Du får betala det material som du använder i våra verkstäder. Hur mycket materialkostnaden blir varierar från termin till termin och är beror på vilken utbildning du går. På designutbildningen är kostnaden cirka 2 000 kronor per termin. På konsthantverksutbildningarna blir kostnaden ofta lite högre. 


Finns det stipendier att söka för att finansiera studier på HDK?

Vi får många frågor om stipendier. Det finns många stiftelser och fonder att söka ur, ta dig tid att ta reda på vilka som kan vara lämpliga för just dig. Läs mer på Göteborgs universitets hemsida.

 

Har du läst igenom allt på denna sida, men ändå inte fått svar på det du undrar över?

Gå in på Studentportalen eller kontakta oss gärna på info [at] hdk.gu.se (info [at] hdk.gu.se.)