Textilkonst grundnivå

Konstnärligt kandidatprogram i textilkonst, 180 högskolepoäng, är en treårig konstnärlig utbildning inom konsthantverk på grundnivå.

Om du vill lägga en grund för ett konstnärskap där textilen som material och metod ingår är HDK en möjlighet för dig. Här finns tid, här finns rum och här finns möjlighet till fördjupning och utveckling av konstnärliga processer.
Målet är att du ska uppnå en stark och tydlig konstnärlig identitet med ett medvetet förhållningssätt till det sammanhang du väljer att verka i.

Utbildningen byggs kring kurser, föreläsningar, seminarier och individuell fördjupning. Handledning är en viktig del av utbildningen. Gästande konstnärer inbjuds att leda kurser och bidrar i handledningen.
En del av utbildningen är individuellt utformad där den egna konstnärliga utvecklingen står i centrum. Vi uppmuntrar till ett utforskande av textilens möjligheter till uttryck och gestaltning, i praktiken och i relation till omvärlden.

HDK har två textila verkstäder – fiberverkstaden och tryckverkstaden. I fiberverkstaden finns utrustning för att skapa textila konstruktioner som till exempel hand- och jaquardvävning, stickning, broderi och tuftning. I tryckverkstaden kan du handtrycka, digitaltrycka, färga, patinera m.m.

Under hela din studietid möter du studenter från utbildningarna i Keramikkonst och Smyckekonst i gemensamma kurser kring teori, skrivande och gestaltning.

För övrigt har du som student på HDK tillgång till välutrustade gemensamma ateljéer, verkstäder och konstbibliotek.

Grundutbildningen skapar en plattform för att söka vidare till masternivå.

Varje år antas 6-8 studenter till utbildningen. Urval sker genom granskning av inlämnade arbetsprover och efterföljande intervju.

Utbildningsplan textilkonstLadda ner