Vanliga frågor om utbildning

Vanliga frågor om utbildning

Måste man gå estetiskt program på gymnasiet om man vill söka till HDKs utbildningar?

Nej det är inte nödvändigt, du ska välja ett program som ger dig grundläggande behörighet. Det kan vara lika bra att gå ett program som ger dig en bred allmänbildning. Det är bra om du hela tiden håller på att öva din kreativa och förmåga genom att teckna, måla, skissa och forma mycket.


När är sista ansökningsdatum för era utbildningar/fristående kurser?

Det är olika ansökningsperioder för våra olika utbildningar. Läs mer under respektive utbildning/fristående kurs.


Vilken förberedande skola är bra att gå innan man söker?

Det finns väldigt många olika vägar att gå. Nästan alla som blir antagna har gått 1 eller 2 år på en utbildning med konstnärlig inriktning vid te x en folkhögskola eller fristående konstskola.
Vilken utbildning du väljer beror på vad det är du behöver öva upp. Det är viktigt att du hittar en skola som du känner passar dig och dina behov.


Kan man bli inredningsarkitekt om man går på HDK?

Ja. Konstnärligt kandidatprogram i design ger dig kunskaper inom området som inredningsarkitekter arbetar med, utbildningen ger dig även kunskaper och färdigheter inom områden som produktformgivning och visuell kommunikation. Den ger dig flera vägar att gå vidare, du blir behörighet att söka vidare till avancerad nivå. Väljer du arbetslivet efter kandidatexamen kan du ta dig an uppdrag inom rumsgestaltning; utställningar, scenografier, privata och offentliga inredningsuppdrag mm.


Kan man studera grafisk design på HDK?

Ja du kan studera grafisk design på HDK, men vi har en samlad designutbildning. Det innebär att du under din utbildning får både en bred kunskapsbas inom design med konstnärlig grund och möjligheten att genom val specialisera dig inom de olika gestaltningsområdena; rum, produkt och visuell kommunikation. Visuell kommunikation berör bl.a. ämnesområdet grafisk design.


När får man sitt antagningsbesked?

Det beror på vilken utbildning/fristående kurs du har sökt! Läs mer på antagning.se eller maila hdkadmission [at] hdk [dot] gu [dot] se.


Vilka programvaror används inom området grafisk design på HDK?

De programvaror vi lär ut under studierna inom ämnesområdet grafisk design är Adobe CS, -Illustrator, -InDesign och Photoshop. Utöver detta får du även lära sig grunderna i Flash och Dreamweaver (Adobe Creative Suite).


Är det möjligt att bli överflyttad från utbildning vid en annan högskola/universitet till HDK?

Om högskolan/universitetet har en liknande inriktning kan du ansöka till "senare del av program". Kontakta studevägledaren för att erhålla aktuell blankett. Observera att den ska ha inkommit till HDK senast 1 april inför höstterminen och 1 oktober inför vårterminen! Om du blir antagen kan du begära att få tillgodoräkna dig vissa kurser och därigenom bli placerad i en högre årskurs.


Har jag möjlighet att studera utomlands eller att studera på en annan utbildning i Sverige en termin under min studietid på HDK?

Du har möjlighet att studera en eller två terminer på någon av våra ”partnerskolor” utomlands läs mer under fliken utbytesstudier. Om du vill göra utbytesstudier vid någon annan utbildning i Sverige kan de också vara möjligt under förutsättning att den mottagande skolan kan erbjuda dig en studieplats.


När börjar och slutar terminerna?

Höstterminen startar den 1 september och slutar den 18 januari
Vårterminen startar den 19 januari och slutar den 7 juni


Är det lätt att få studentbostad i Göteborg?

Läs mer 


Hur mycket kostar det att gå på HDKs utbildningar?

Medborgare i Sverige, EU, EES eller Schweiz betalar ingen studieavgifter. Medborgare från övriga länder betalar en studieavgift. Är du osäker på om du behöver betala, läs mer om studieavgifter. Du får betala det material som du använder i våra verkstäder. Hur mycket materialkostnaden blir varierar från termin till termin och beroende på vilken utbildning du går. På designutbildningen är kostnaderna ca 2.000 / termin. På konsthatverksutbildningarna blir kostnaden ofta lite högre. 

 


Har du läst igenom allt på denna sida, men ändå inte fått svar på det du undrar över?

Kontakta oss gärna på info [at] hdk [dot] gu [dot] se