Textilverkstad

Verkstäder i Göteborg

Textilverkstäder

Panoramabilder
Foto: Michel Droetto

I våra textilverkstäder möter du Marianne Davidsson, som är tekniker för Fiberverkstaden, tuftverkstaden och färgeriet och Elinor Gustafsson samt Helena Engarås som är tekniker för textiltrycket.

För att använda de flesta av våra maskiner och tekniker måste du ha förkunskaper. Introduktionskurser ges för studenter på textilkonst och för särskilt intresserade studenter från andra utbildningar på HDK.
I vissa fall kan våra tekniker hjälpa dig att ta fram prover för ett speciellt projekt. Du skriver upp och betalar för allt material du använder.


Fiberverkstaden

I fiberverkstaden används olika metoder för att skapa textila konstruktioner. Till exempel vävning, stickning, sömnad och andra ”fria” tekniker.

Vävning

Vi har 12 vävstolar med kontramarsch (varav en damast) och sju stående gobelinvävstolar. För att sätta upp en väv krävs förkunskaper, men det finns ofta färdiguppsatta varpar att prova på, efter kort introduktion av lärare/tekniker.
Det finns dessutom en datastyrd skaftvävstol och en datastyrd jaquardvävstol. Den sistnämnda har 880 individuellt styrda varptrådar. Detta ger till exempel möjlighet att från till exempel en scannad bild väva en fotografisk bild med gråtoner.


Symaskiner

 

Maskinstickning

Det finns åtta finstickmaskiner och en grovstickmaskin. Stickmaskinerna är relativt komplicerade och kräver att man gått en introduktionskurs för att få använda dem. Vid behov av ett stickat prov för ett enskilt projekt kan tekniker hjälpa till med framtagning.

Sömnad

För sömnad finns det sex vanliga symaskiner, två industrisymaskiner, tre overlockmaskiner och en specialmaskin för coversöm.
Industrisymaskin och vanliga symaskiner kan användas av alla som har behov av dem för sina projekt. För att få använda overlockmaskiner krävs en genomgång av tekniker, om man inte har vana sedan tidigare. En datoriserad broderisymaskin har leasats av textilkonst och får endast användas av dem som gått specialkurs.


Garnlager

Till verkstaden hör även ett garnlager som alla HDK-studenter kan få köpa från, till sina kurser och projekt inom skolan. Studenter som inte tidigare har haft kurs i verkstaden kontaktar våra tekniker för att köpa garn.

Tuftverkstaden

Handtuftning innebär att man med hjälp av en tuftpistol som är kopplad till tryckluft, skjuter in garn i en uppspänd polyesterväv. Baksidan limmas sedan för att fästa garnet. Tekniken ger många variationsmöjligheter vad gäller form, material och uttryck.


Textil färg. Foto: Ola Kjelbye

Färgeriet

I färgeriet färgas och patineras textila material.
För cellulosafibrer finns reaktiva färger, direktfärger och kypfärger. För animaliska fibrer finns syrafärger och direktfärger. Det finns också en tvättmaskin som kan användas för reaktiv färgning.
Efter att ha gått en färgkurs har du som student tillgång till att på egen hand använda verkstaden. Studenter som har behov av att färga in ett material för något projekt, men inte har kunskaper i färgning, måste vända sig till tekniker.
Allt material som används skrivs upp och betalas av studenten.

Textiltryck

Här arbetar våra tekniker Elinor Gustafsson och Helena Engarås.
HDK:s verkstad för textiltryck är välutrustad med färgkök, mörkrum för rambeskiktning och orginalöverföring, digitaltryck, mangel, ångrör, tvättrum samt tygförsäljning. Vi har stora tryckbord där man kan arbeta med unika tryckta bilder samt med rapporterade mönster. Här arbetar vi även med experimenterande arbeten med hantverksmässiga tekniker. Verkstaden tillhandahåller små och stora ramar som fungerar både för tyg och papper.
Vi arbetar med pigment och reaktivfärg och har fixeringsutrustning för både thermo- och ångfixering. Det möjliggör tryck på cellulosa, ull och siden.
Verkstaden har en digitaltryckprinter som trycker i fullbredd. Printern trycker med reaktivfärg som möjliggör tryck på alla tyger i naturmaterial.
Verkstaden har även ett papperstryckbord med vakum där man kan trycka 70x100cm.

Välkommen!